Múlt héten a leveles zöldségekkel kezdtük azon ételkategóriák bemutatását, melyek az agyunk, ezáltal a mentális egészségünk megőrzése, vagy visszaállítása szempontjából fontosak. Akinek sikerült a napi 1-2 csésze leveles zöldet beillesztenie az étkezésébe, az már most sokat tett teste megfelelő rost és tápanyag ellátás érdekében. Jöhet a következő és talán könnyebb kihívás: jelenjenek meg tányérunkon  a szivárvány színei, eljött a gyümölcsök és zöldségek ideje.

A lila gyümölcsök és zöldségek, mint az áfonya, vagy a padlizsán antocianint tartalmaznak , ami gyulladáscsökkentő hatású. A narancsszínűek (répa, édesburgonya) sárga színét a karotin adja, amiből az agyunk számára is fontos A vitamin jön létre. A piros (epertől a paradicsomig) likopint tartalmaz, ami egy fontos antioxidáns. Optimális esetben táplálkozásunk nagy mennyiségben tartalmaz zöldséget és gyümölcsöt, ami nem csak a megfelelő tápanyagellátást teszi lehetővé, de az optimális testsúly megőrzése, vagy visszaszerzése szempontjából is.

A zöldségek rosttartalmuk miatt is rendkívül fontos elemei táplálkozásunknak. A rostok a megfelelő mikrobiom kialakításához szükségesek, ami a megfelelő emésztés mellett az immunrndszerre, a testsúly szabályozó hormonok (és általában a hormonrendszer), illetve a bél-agy közti kapcsolat révén az idegrendszerre is erőteljes hatással A legnagyobb kihívást valószínűleg az jelenti e téren, hogy hogyan illesszük be és tegyük változatossá és finommá a zöldségeket. Érdemes egy listát készíteni arról, hogy jelenleg mely zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztjuk szívesen, majd a következő bevásárlás során szemügyre venni, milyen alternatív lehetőségek állnak rendelkezésre. Ha nem csak a megszokás vezet, akkor olyan új kedvenceket is találhatunk, melyek azután állandó vendéggé válhatnak a konyhánkban. Új receptekkel is érdemes kísérletezni,  legyenek azok levesek, szószok, mártások, vagy éppen sült zöldség körettel készült ételek.

A cél a napi 1,5 csésze mennyiség elfogyasztása lenne, lehetőség szerint változatos színű és tápanyagtartalmú zöldégből és gyümölcsből!

Kocsis Szilvia, tanácsadó szakpszichológus

Felhasznált szakirodalom: Eat to Beat Depression and Anxiety: Nourish Your Way to Better Mental Health in Six Weeks, Drew Ramsey M.D